Banat Motors

Ofurile celor furati cu sprijinul justitiei
Cautare pe blog
Justitia in Romania
Publicat de Admin in Justitie si onoare • 16.05.2011 22:41:38
Dura lex sed lex!
In acest moment justitia in tara noastra este cu mult sub pretentiile europene in materie. Dovezile sunt ultimile rapoarte de tara ale Parlamentuluii European referitoare la reforma justitiei in Romania si numeroasele procese pierdute de Romania la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.
Cu toate acestea, spre sfarsitul anului 2010, au inceput sa se vad progrese in ceea ce priveste reforma judiciara prin adoptarea de catre Parlament a Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala, prin publicarea unui proiect de strategie multianuala pentru dezvoltarea justitiei, prin adoptareai proiectului privind „mica reforma a justitiei” in vederea accelerarii solutionarii proceselor, precum si printr-o implicare mai mare a magistratilor si a asociatiilor profesionale în procesul de reforma. Legile privind punerea în aplicare a Codului civil si a Codului penal au fost aprobate de Guvern si asteapta dezbaterile din Parlamentul Romaniei.
Totusi, fata de ultimul raport al Comisiei, nu s-au realizat decat progrese nesemnificative în ceea ce priveste eficientizarea procesului judiciar si a constantei in jurisprudenta. Acest aspect ramâne o meteahna a sistemului judiciar din România. Pentru majoritatea recomandarilor în acest domeniu, formulate de Comisie în iulie 2009, s-au luat numai masuri partiale, fiind necesare, în continuare, eforturi semnificative pentru punerea în aplicare a acestora.
S-au realizat pasi importanti în lupta împotriva coruptiei: Directia Nationala Anticoruptie (DNA) continua sa obtina rezultate bune si constante în ceea ce priveste investigarea cazurilor de coruptie la nivel înalt, ceea ce s-a tradus prin noi trimiteri în judecata si prin cresterea numarului de hotarâri judecatoresti definitive. Agentia Nationala de Integritate (ANI) a obtinut rezultate mai bune si este recunoscuta de organele de urmarire penala, de DNA si de alte autoritati de aplicare a legii drept un partener important pentru prevenirea si pedepsirea coruptiei. S-au luat masuri pentru a respecta majoritatea recomandarilor formulate de Comisie în acest domeniu, cu toate ca lipseste înca o politica anticoruptie coordonata între toate sectoarele administratiei publice.
Rezultatele sistemului disciplinar sunt insa neconvingatoare. Putine cazuri disciplinare sunt deschise, iar sanctiunile par usoare si nu sunt suficient de bine diferentiate prin lege. Practica disciplinara în cazurile importante a fost neconvingatoare si demonstreaza o lipsa de sensibilitate la responsabilitatea publica si la importanta încrederii publice în integritatea sistemului judiciar. Inspectiei judiciare ar trebui consolidata si concentrata mai mult pe cazurile disciplinare. În timp ce sunt initiate putine anchete disciplinare, o buna parte din activitatea inspectiei judiciare este concentrata pe raspunsuri la plângeri si investigatii cu privire la acuzatiile sau calomniile publice la adresa magistratilor.